fbpx

Afgelopen weekend meldde een deelneemster zich af voor de workshop stemwerk omdat ze van de trap was gevallen. Op haast hetzelfde moment, mailde een therapeute/coach om te vragen of er nog plek was voor de workshop met Jean Rene Toussaint. Na een korte mailing, schreef ze me dat ze nu nog niet JA kon zeggen. Ze was namelijk geschrokken van het filmpje op mijn site van het werken met stemwerk.  Ze vond het heftiger dan ze had gedacht. Er kwam weerstand. Ik hoefde haar plek niet vrij te houden.

WEERSTAND IS GOED!
Als ik mensen voor het eerst begeleid met het actief laten horen van je eigen geluid, komt er een weerstand. Er moet iets overwonnen worden. En als die weerstand er is, weet ik dat we op de goeie weg zijn! Weerstand komt altijd! Alarmbelletjes gaan hoe dan ook rinkelen als je aan het werk gaat. Je komt namelijk op onbekend terrein. En dat is goed, want als je écht wilt groeien, dan zul je je op paden moeten begeven die je niet kent. 

STEMWERK IS DE ULTIEME VORM VAN KWETSBAARHEID
Je stem met haar geluiden die uit je komen, kunnen je laten voelen hoe het WERKELIJK met jou van binnen is. Ze kunnen, net als bij opstellingen, iets laten zien wat tot nu toe nog niet gezien is. En dit kan heel confronterend zijn. Je weet namelijk niet wat er in het onderbewuste nog aan verdriet of onverwerkte emoties zitten. En dit is waarom er een weerstand komt tegen het gebruik van je stem/ als je jouw geluiden laat horen. Stemwerk is de ultieme vorm van kwetsbaarheid. Je wilt jezelf hiervoor beschermen. Maar is dit echt nodig?

Kwetsbaarheid is een emotie waar bijna niemand zich prettig bij voelt. We associëren het met onzekerheid en risico’s. Toch is kwetsbaarheid de basis van alle mooie dingen in het leven als liefde, vertrouwen en vreugde.

Uit het boek De kracht van kwetsbaarheid van Brené Brown.

Je zou eens moeten weten wat er allemaal voor geluiden in je zitten! Laat ze niet zitten, maar breng ze naar buiten! Hoor en voel je eigen kracht! Ik heb de workshop ‘giving birth to your self’ genoemd. Dat is namelijk wat er gebeurt!

HOE KUN JE DIE WEERSTAND OVERWINNEN?

1. Door naar je intuïtie te luisteren die jou richting iets nieuws, in dit geval, misschien stemwerk stuurt. Het gaat er ook hier weer om dat je jeZelf vertrouwt! Je weet toch wel hoe het elke keer gaat:)!

2. Door van mij aan te nemen (haha dit schrijf ik nu voor het eerst) dat het heerlijk is als je jezelf eenmaal alle vrijheid kunt geven om te gaan spelen met alle geluiden die vrijkomen met hulp van allerlei oefeningen. Wat een gevoel van LEVENDIGHEID voel je dan! Totaal uit het denken en helemaal AANWEZIG. Lekker uit je keurslijf, mmm.

3. Door contact te maken met jouw stem. Zonder woorden, alleen geluid.
Wil je even een experiment doen? Doe dan  je ogen even dicht en zucht eens een paar keer hardop, met geluid. Doe dit wel in een ruimte waar je alleen bent. Maak nu nog een beetje meer geluid met die zucht. EN LUISTER ALLEEN, alsof je voor de eerste keer je stem hoort. Maak geen tonen of muziek. Alleen maar geluid. Zucht nu weer eens.. En kijk of je je keel even kan OPENEN en het geluid wat zich NU wilt laten zien, eruit kan laten komen… (doen he!)
Hoe was het? Als je een beetje op mij lijkt, dan vind je het ook fijn om dit te doen. Waar het om gaat is namelijk dat je, in het moment, zonder vooropgezet plan, luistert naar jezelf! In nieuwsgierigheid!

4. Bel iemand die al ervaring met stemwerk heeft (je kunt mij bellen:))
Vraag hoe dat was voor die persoon. Blijf vragen totdat je voelt dat er iets in je geraakt wordt dat dicht bij je eigen wijsheid ligt. Dit maakt het voor jou makkelijker om een keuze te maken.

5. Door je verstand te gebruiken.Kijk eens naar de geschiedenis van onze stem. Hoe communiceer je als je maar een paar woorden hebt..? Hoe laat je zien dat je boos bent of dat je iemand heel lief vindt?

Dank je wel voor het lezen!
Ik wens je veel succes met alle weerstanden in je leven die precies NU in je leven zijn om jou te laten groeien naar het prachtige mens die je bent!

info@kittyvromen.nl
0031 (0)475 210463

© 2020 Kitty Vromen 

Website, hosting & WordPress Onderhoud in samenwerking met Sitefly