fbpx

Gistermorgen heb ik een wandeling in het bos gemaakt met mijn 23-jarige dochter. Ze is op dat moment niet gelukkig met zichzelf. Tijdens de wandeling komt alles eruit. Ze praat over de verschillende relaties, vriend en vriendinnen waarin ze voelt dat ze tekortkomt en niet genoeg kan geven. Ze ervaart zichzelf als geen goeie vriendin en ze heeft twijfels over haar vriend die ze al jarenlang heeft, waarbij ze zichzelf de vraag stelt of hij wel de ware is. Ook het thema werk komt aan bod, haar werk(plek) is, net als de andere thema’s, nog zo vol onzekerheden. Ze weet wat ze wil, maar ze heeft nu nog niet de energie ervoor. Na een jarenlange, zware opleiding, waardoor ze niet goed genoeg naar zichzelf kon luisteren, is ze nu een beetje opgebrand. Op het eind van de wandeling is er in haar gemoed nog weinig veranderd. Als moeder heb ik alleen een luisterend oor en een glimlach om mijn mond. Ik weet: het komt helemaal goed met haar! En met goed bedoel ik hier dat ze deze strijd in haarzelf gaat winnen! Waarom? Omdat ik zie dat ze zichzelf kan uiten. Ik zie dat ze niet opgeeft en af en toe ook momenten heeft van genieten, weer blij met zichzelf is en weer pen en papier pakt en tekent en schrijft. Kijk maar eens naar deze tekening. Zo’n eenvoud en wijsheid komt uit haar innerlijke. Ze schrijft, tekent en laat haar filmpjes geregeld zien in Zieltje.

Deze innerlijke strijd is er niet voor niets
Veel mensen, jong en oud, hebben last van een innerlijke strijd. Ze zijn de richting kwijt. De wereld is bezig met een grote transformatie in bewustwording en met daarin het ontdekken van ons ware zelf. Nieuwe energieën willen doorkomen, hogere trillingen deinen door de lucht… Oude waarden en normen gelden niet meer. Niets is meer zeker.
Misschien dat jij ook meetrilt met deze nieuwe energie en voelt dat het wezenlijk gaat om anders in het leven te staan.
De laatste tijd voel ik in ieder geval steeds sterker dat het gaat om in een andere levensmodus te komen: van een doe-modus naar een zijn-modus. De bewuste mensen van nu (leeftijd doet er niet toe) zijn de pioniers voor de toekomst!

Zit jij veel in de doe-modus?
Dan ben je een groot gedeelte van de tijd bezig met wat je denkt dat je moet doen. Het woordje moeten is veel in je gedachten. Je voelt je vaak opgejaagd en hebt een onrustig gevoel. Je leven speelt zich veel in je hoofd af. Innerlijke rust ligt mijlenver van je vandaan. Je bent gaan geloven dat het geluk in de toekomst ligt. Vandaag is niet goed genoeg. Je leeft met je gedachten in de toekomst en veel handelingen zijn gebaseerd op angst. Je hebt weinig vertrouwen in het leven en gelooft dat je veel alleen moet doen. Het liefst heb je binnen een jaar je grootste doel bereikt!
Herken je deze manier van in het leven staan?

En herken je jezelf ook als je in de zijn-modus leeft?
Deze modus geeft je meer innerlijke rust.
Je vindt geluk in de dag van vandaag en concentreert je niet op morgen. Je voelt het contact met jezelf en dat is op dat moment alles wat je wilt. De zijns-modus voelt aan als genoeg. Het leven, jouw leven is genoeg. Goed zoals het nu is. En de toekomst? Daar ben je niet mee bezig. In de zijns-modus volg je je aandacht, terwijl je verbonden blijft met je lichaam.
Het hoogste doel bereiken, wat jij je ook maar wenst, mag nu ook wel iets langer duren, je geeft jezelf tijd…en bent tevreden met je leven. Ook nu kun je terugkijken en voelen dat het goed is zoals het gaat. Eigenlijk, en dat vind ik het hele mooie aan deze zijn-modus, is je bewustzijn op dat moment heel ruim. Er is plaats voor lachen, huilen, boos worden, ontreddering en niet weten enz. Het oordeel over jezelf is weg. Je accepteert je jezelf zoals je bent. Alles mag er zijn. 

Deze zijn-modus spreekt mij enorm aan omdat ik in deze modus de stem van mijn ziel kan horen, voelen en laat spreken.
Ik luister en voel me verbonden met dat wat bij me leeft. Ben ook niet met de toekomst bezig maar leef in het moment. Het mooie is, dat als ik in de zijn-modus leef heel wat mooie dingen ‘plotseling’ gebeuren. Het woordje ‘toevallig’ spreek ik dan  vaker uit. Ik voel dan echt dat ik verbonden bent met iets groters, en hoef het niet meer alleen te doen.
In mijn werk bevind ik me heel veel in de zijn-modus. Dan is er zelfs nog iets extra aanwezig. Ik voel me dan opgetild door iets groters dat mij leid. Wat ben ik dan ruim! Heerlijk om mezelf zo te ervaren.

Een keuze die uitdrukt in hoe ik in het leven wil staan
Ik heb een paar weken terug de keuze gemaakt om de zijn-modus meer in alle dagen van de week te laten vallen. Dat is nu mijn hoogste spirituele groei. In het zijn te leven. En, dat gaat niet vanzelf, gewoontes worden zichtbaarder. Er veranderen dingen. Dit zijn niet de grootste dingen, maar heel kleine. Mijn laptop start ik vaker veel later op en soms dagen helemaal niet. Emails beantwoord ik daarom vaker later. Ik laat me minder gek maken door dat deel van mij dat zegt, dit moet je doen, en dat moet je doen. Wat ik nu doe is veel meer aandacht geven aan wat mij ineens invalt. Er is veel minder een plan. Mijn slaapkamer heeft een hele metamorfose ondergaan. De nachtkastjes van mijn schoonouders en de kast van mijn ouders zijn eruit. Er is een mooie grote kast gekomen, de muren hebben een hele mooie aarde kleur gekregen en de ‘troep’ is weg. Er is rust in de slaapkamer gekomen. Als ik echt mijn ‘blije’ aandacht volg, is mijn leven heel anders. Ik voel echt aan alsof ik de kans krijg om anders in het leven te staan. Wat een geluk! En het maakt me heel blij dat ik bij mijn dochter hetzelfde proces zie. Leeftijd speelt niet meer. Wel een keuze om anders in het leven te willen staan. Elke dag zijn nieuwe ontdekkingen en nieuwe kansen te leren.

De volgende tips zijn er om jou te helpen om meer in de zijn-modus te kunnen gaan leven.
Mij hebben ze veel geholpen! (En bij mijn dochter ook!)
Maar, en dat vind ik nog veel belangrijker, ieder heeft zijn eigen wijsheid. Jij ook. Maar misschien dat je je herkent in wat ik hieronder deel. En ik zou het heel leuk vinden als je bij nummer 4 echt gaat doen wat ik als tip geef.

Klik op de link om de tips te zien
7 tips die helpen om in de zijn-modus te komen


Ik hoop dat je je gezien voelt in deze overweging van mij. 

Lieve groeten,
Kitty


 

info@kittyvromen.nl
0031 (0)475 210463

© 2020 Kitty Vromen 

Website, hosting & WordPress Onderhoud in samenwerking met Sitefly