fbpx

Ervaringen deelnemers van familieopstellingen

In de tijd dat ik het centrum 1frissewind vormgaf heb ik heel veel (familie)opstellingen dagen als opsteller begeleidt. 
In de loop van de jaren is het meer een mix geworden van alles wat ik geleerd heb. De basis blijft hetzelfde: open staan voor dat wat vanuit het wetende veld gezien en geheeld wil worden. 

De deelnemers van centrum 1frissewind vertellen dit:

“Er was een sfeer gecreëerd met genoeg ruimte voor iedereen. Zelf heb in de meeste opstellingen deelgenomen als representant. Achteraf kan ik zeggen dat ik vooral de verbinding met de transformatiekracht in de mens, en mezelf, ervaren heb. Hoe iets van zwaarte naar kracht kan gaan en dit in verschillende opstellingen en op verschillende manieren. Dit was prettig om te ervaren omdat ik contact kwam met het gezonde stuk in mezelf. Dit heb ik meegenomen in de dagen na de opstelling.

Een opstelling in een groep is bijzonder omdat juist de representanten veel kunnen laten zien (met en zonder woorden) van wat er in een systeem speelt. Het door de groep gedragen worden sterkt je, juist ook de mensen aan de kant die geen representant zijn, en je kunt voelen dat je er niet alleen voor staat.

Opstellingswerk zou ik aanraden omdat je door een opstelling dichter bij jezelf komt. Je kijkt, voelt, ervaart op een andere manier, nieuwe dingen of die je misschien al wist maar die nu (anders) ervaren kunnen worden. Het kan je inzicht geven over hoe situaties op dit moment zijn, het kan je een richting voor de toekomst geven, en meer inzicht in jezelf.

Ik zou juist 1frissewind aanraden omdat er heel respectvol met jouw vraag en je kwetsbaarheid omgegaan wordt. Samen met de groep mag jou verhaal vorm krijgen, juist dit samen delen met de groep geeft steun en draagkracht.”
L.V. 43 jaar

 

“De gesprekken die ik met Kitty heb gehad en de opstellingen die ze heeft begeleid hebben me op meerdere vlakken veel inzichten gegeven. Ik vond het heel bijzonder dat tijdens de opstellingen het familiesysteem zich zo duidelijk liet zien en wat dat mij deed. Ook de gesprekken die naderhand met familieleden hierdoor op gang kwamen en wat het met hen deed was mooi om te zien. Aangezien ik mijn eigen praktijk op aan het bouwen ben, voelde ik dat een aantal zaken me daarin tegen hielden. ?Door de opstellingen heb ik o.a gezien hoe ik mezelf niet durfde neer te zetten en in mijn kracht te gaan staan, omdat ik daarvoor mijn eigenheid moest tonen. Ik ben diep ontroerd door hetgeen ik mocht zien en voelen. Familieopstellingen hebben een kracht die je moet voelen, het denken begrijpt niet echt wat er gebeurd. Kitty sluit in het begeleiden van de opstelling op het juiste moment aan doordat ze vanuit ‘het veld’ voelt wat er moet gebeuren, zacht maar krachtig. Dank je wel Kitty voor je ‘aanwezig Zijn’ en het creëren van een gevoel van veiligheid om me te kunnen openen.”
P. Erkens

“Diep ontroerd en geraakt gleed ik gisteren avond door de sneeuw naar huis. Wauw dacht ik, wauw.Ik voelde me (en nog) compleet gedragen en mijn ziel zong. Ik voelde (en voel) me zo gelukkig. Zo blij. Dit is het, dit wil ik graag doen … dit ben ik. Het was een thuiskomen voor mij.

In de koffie pauze nam ik de beslissing om de basisopleiding te gaan volgen. Ik zie er naar uit mijn eigen vraag in te brengen en de stukjes vrij te maken, te helen die me nu nog belemmeren om volledig in mijn kracht te staan. Werken met de ziel, mijn passie. Een grote vreugde voel ik in die verbinding. De sfeer en de mensen, de begeleiding, geweldig. Wauw. Zo liefdevol positief en krachtig, met een lach en een traan. Dank jullie wel voor een schitterende avond”.

Een paar weken na de opstelling schrijft Jacqueline dit:
“De opstelling heeft zijn uitwerking. In de situatie waar het mijn moeder betreft, kijk en hoor ik met andere oren en ogen. Wonderlijk. Voor het eerst voel ik acceptatie, wat een heerlijk gevoel. Ik ben niet boos, verdrietig, gefrustreerd of wat dan ook maar.

Vredig voel ik me. Innerlijke rust. Ik heb inzichten gekregen die me in staat hebben gesteld om een paar voor mij belangrijke veranderingen aan te brengen in het contact met mijn moeder. Het is zoals het is, mijn verlangen, verwachtingen zijn weg (om gezien te worden goedkeuring). Er is een vredige rust voor in de plaats gekomen. Ik voel me los van haar. Eindelijk. Het is helemaal goed zo. Het contact dat ik sinds die eerste kennismaking met opstellingen heb gekregen met mezelf is veel belangrijker. En dat ziels contact/gevoel wil ik nooit meer kwijt. Ik kijk er naar uit om meer te helen.
Jacqueline

“Ik raad het opstellingenwerk bij 1frissewind aan vanwege de grote deskundigheid.”
I.U.

Deze dag was fijn om te ervaren dat -zonder mekaars verhaal en achtergrond te kennen- we onze emotie/ervaring door middel van non-verbale volledige overgave en inleving mogen delen en tonen in alle open- en eerlijkheid, zonder veroordeling. Waarnemer kunnen zijn zonder ergens (te) diep in te zakken. Door middel van herkenning en inlevingsvermogen kan je de kern van een bepaalde emotie raken. De begeleiding van Kitty is warm en liefdevol.
D.L. 42 jaar

“Voor mij was het opstellingenwerk een ontdekking én ervaring van een manier waarbij onbewuste patronen op een bijzondere manier inzichtelijk gemaakt worden. Het onthult patronen die je helpen maar ook patronen die je kunnen verstrikken en blokkeren. Deze kunnen komen van zowel levenden als overledenen. Dit verduidelijkt ook onomstotelijk het feit dát we in verbinding staan. Met jezelf, je hogere ik en met anderen. Inzicht waar je de vinger(s) op de zere plek(ken) kunt leggen, (ver)leiden je tot het kiezen voor verandering.Ik werd door een van de vraagstellers uitgenodigd om mee te doen als representant. Wow…wat ‘n ervaring! Een en al verwondering. Zeker ook wat het met jezelf doet… De rol die je overneemt om te helpen meer inzicht te geven voor de ander.

Je voelde ook de gezamenlijkheid van de aanwezigen. En dat niet alleen beperkt tot de mensen die in de ruimte waren.
Dat gevoel was er ook doorgaans de hele dag bij elke opstelling. Begeleidster Kitty was ‘n ervaring op zich: ze droeg de dag… “omarmend”, koesterend, helpend in het verkrijgen van inzichten. “Verdwalen” kon niet want zij was degene die richting bood.”
B.K. 62 jaar

“Kitty, ik bedank mij bij jou voor de mogelijkheden die je biedt om inzichten te verkrijgen en en je zeer toegankelijke en fijne aanpak. En als de tijd rijp is, dan kom ik graag weer bij je terug!”.
Monique S

“De groepsopstelling is een hele gewaarwording geweest.Ik ben met mezelf aan de slag gegaan waarom de nonchalante autoritaire houding in de opstelling me zo raakte. Het woord en deze houding liet me niet meer los. In mijn droom hoorde ik autoritair, dus zelfs ’s nachts ging het door mijn hoofd. Ook voelde ik een soort benauwdheid toen de opa zo dicht achter Jakkie werd opgesteld. Ik wilde hem wegtrekken, ik vond het zo onveilig voelen. Nu heb ik het gevoel dat er in mijn onderbewustzijn meer zit dan ik ooit heb willen toegeven of was het te groot voor mij om onder ogen te zien tot nu toe?

Vroegere gebeurtenissen kwamen boven. Verhalen die mijn moeder vertelde. Ook word ik steeds emotioneel als er oprechte warmte en liefde wordt getoond. ?Dat moet ik nog eens goed onderzoeken waar die emotie mee te maken heeft. De knuffel die ik mocht geven na de opstelling werkte zo verruimend. Mijn patroon en de daarbij komende gewoonte, in de irritatie blijven met als gevolg een vijandige houding heb ik dus echt doorbroken. Mijn man zei van de week nog, ik vind je echt verandert. Je hebt die driftaanvallen niet meer. Hij ervaart het als zeer prettig.

Ik heb nog nooit zoveel zelfreflectie gedaan als de laatste weken. Ik ben iemand en ik ben er oprecht trots op. Ik ben creatiever in denken en uitvoeren geworden. Ik heb meer lef op mijn werk als leidinggevende. Ik draag uit zoals ik voel. Ik herken steeds meer de Bertie zoals ze was in haar goede dagen. Ondernemend, communicatief, positief en weer relativerend en opkrabbelen als het niet zo voor de wind gaat. Ik zal zeker vaker mee gaan doen aan familie opstellingen. Ze brengen me veel goeds”.
Bertie E.

“Bij Kitty voel je je gelijk thuis. Ze is warm, open en intuïtief. Je voelt je veilig om je diepste gevoelens en verlangens met haar te delen. Je mag er in al je onzekerheid en kwetsbaarheid helemaal zijn. Tijdens haar begeleiding als opsteller is er veel vrijheid, geen vaste procedure of protocol. Het veld spreekt. Kitty is vasthoudend en leidt de opstelling naar essentie. Ze is licht, geaard en vol humor. Zelf heb ik veel opstellingen mee mogen maken. Vaak bij bekende opstellers. Kitty is voor mij verreweg de beste opsteller die ik heb meegemaakt!”.
Hans M.

“Was een bijzondere avond gisteren! Jij hebt in jouw stijl van begeleiden een mooie mix van goed aanvoelen wat nodig, vertragen en een soort aardse daadkracht”.
B. Cuipers

“Ik vind een opstelling in een groep erg waardevol. Andere mensen (je naasten) gebruiken hun eigen “taal” en laten je daardoor een andere kijk op situaties geven, zodat je je eigen (soms negatieve) focus opnieuw kunt gaan instellen. Ik raad 1frissewind zeker aan omdat opsteller Kitty erg professioneel overkomt. Ik heb hele mooie ervaringen met de mensen van 1frissewind! Ze zijn voor mij de moeite waard en kleuren mijn leven!”

B.L. 68 jaar

“Hallo Kitty, dank we wel voor je e-mail. Ik vond het heel mooi wat er allemaal voorbij is gekomen en inderdaad het sluit ook goed aan bij mij. Ik zou het ook leuk vinden om jou weer te ontmoeten Kitty. Het voelde zo natuurlijk en gedragen zoals jij dit begeleid, waardoor er een sfeer van vertrouwen en veiligheid ontstaat. Dit is de “voedingsbodem”bij uitstek, kortom top”.
Niki van H.

“Wat me raakt in de representantenrol is dat er vanuit die rol die je vertegenwoordigd niet alleen het thema van de vraagsteller maar ook eigen thema’s aangeraakt worden”.
Marie

“Een aantal jaren geleden kwam ik voor het eerst toevallig terecht bij een workshop familieopstellingen omdat iemand anders die avond niet kon gaan. Ik had er nooit eerder over gehoord en wist niet wat mij te wachten stond. Wat ik die avond ervaren heb vond ik heel moeilijk onder woorden te brengen en ik had ook geen behoefte dit te doen. Ik was geraakt in een diepere laag in mij, een laag waar ik vanaf dat moment meer contact mee zoek. Kitty noemt het de laag van de ziel. Van nature ben ik nuchter en in de periode van kennismaken probeerde ik eerst voor mezelf te ontdekken hoe “het werkt” temeer omdat de opsteller alleen feitelijke vragen stelt. Maar ik merkte al snel dat boeken over opstellingen lezen voor mij niet veel opleverde. Inmiddels heb ik aan meerdere opstellingen meegedaan en ik ervaar dit altijd als op het juiste moment op de juiste plek zijn. Het maakt ook niet uit of je zelf een vraag stelt of alleen toeschouwer bent, altijd heeft de opstelling ook met een thema in je eigen leven te maken. De diepgang van een opstelling wordt volgens mij bepaald door de persoon van de begeleider. Door de integriteit van Kitty als begeleider zijn deze dagen of avonden altijd heel bijzonder. Nog lange tijd erna werkt een opstelling door en het raakt mijn “ziel”, iedere keer opnieuw”.
Ingrid

 

info@kittyvromen.nl
0031 (0)475 210463

© 2020 Kitty Vromen 

Website, hosting & WordPress Onderhoud in samenwerking met Sitefly