fbpx

Ik groei ernaartoe om met vernieuwde kennis o.a. opstellingen te gaan begeleiden aan de hand van de biologische natuurwetten. Vanuit het zielsaspect (waar opstellingen zich op richten) klopt de onderstaande tekst van Bert Hellinger (grondlegger van het systemisch werk) voor mij helemaal:

“Zelfs als we met ziekte werken in een opstelling, dan zijn we nog niet bezig met ziektebehandeling of genezing. We beperken ons tot het systemische werk, tot de dynamieken die bij de huidige familie of de familie van herkomst een rol spelen. Zodra die aan het licht komen, heeft dat vaak een verzachtende of zelfs genezende werking op de ziekte, maar dat is geen doel op zich. Het kan namelijk net zo goed zijn, dat in de opstelling duidelijk wordt dat de ziekte op zijn plaats is en dat de cliënt groeit door deze ziekte. Daarom zou een poging om genezing te willen bewerkstelligen hier een inbreuk zijn op de ziel van de patiënt en een inbreuk op zijn lot. We gaan hier naar een ander niveau van helpen, in contact met iets groters.”

Hoe ben ik hier naartoe gegroeid?

Weet je, er is zoveel gebeurd.

Onze zoon is er nog. Na verschillende bestralingen en chemokuren. Op het moment ondergaat hij weer een chemokuur. Allemaal omdat hij eind 2012 gediagnosticeerd werd met een hersentumor. Toen was hij nog maar 27 jaar, nu alweer 30 jaar jong. Als je dit leest, vind je dit misschien net zo erg als dat wij het vinden, maar er is meer dan verdriet en onmacht.

Dankzij deze grote verandering in zijn leven, is hij een leven gaan leiden dat helemaal past bij wat hij diep van binnen wil. Hij is dicht bij zijn kern gekomen. Een buurmeisje van vroeger zei laatst: “het is net alsof de Robin van heel vroeger er weer is”. En dat zie ik ook.

Ik leer dat deze ziekte niet slecht of goed is. Het is hoe je ermee omgaat. En wat het met je doet.

-Hij bepaalt zelf wat goed voor hem is.

Mijn zoon kiest zelf zijn geneeswijze. Hij staat volledig achter de reguliere behandelingen zoals chemo, bestralingen en het nemen van pillen. Het proces van ziekte is een intensief en emotioneel gebeuren. Dit beseft hij maar al te goed. Helder neemt hij keuzes die hem zo goed als mogelijk helpen. Ook koos hij voor een ritueel uit de katholieke kerk.

 

Een mooi ritueel met een deken van liefde


Afgelopen zaterdag deed hij zelfs het Heilig Vormsel en kreeg hij balsem voor de ernstig zieke mensen op zijn handen en op zijn voorhoofd gestreken. Hij werd, voor een groot publiek van familie, zijn lief uit Engeland, vrienden, collega’s en kennissen, in de handen van God gelegd.
We hielden het niet droog.
Kwetsbaar stelde hij zich open voor God, voor het leven, voor alles dat maar kan gebeuren…


De speciale mis die alleen voor Robin gemaakt was, in de Maria van Jessekerk in Delft, was erg mooi. Mede dankzij de begeleiding van pastoor Dick Verbakel! Deze pastoor is er eentje om lief te hebben. Ik zeg het je! Ook voor hem kiest mijn zoon. Omdat deze pastoor hem met alle liefde begeleidt en hem vanuit het katholieke geloof zijn geestelijke kracht aanspreekt.
Na de mis ontmoetten alle genodigden elkaar met een stuk Limburgse vlaai. Robin heeft zoveel mensen om zich heen die hem waarderen en van hem houden. Dat is toch een groot cadeau wat Robin aan ons heeft gegeven! Om dat te zien. Als moeder heb ik natuurlijk veel mensen gesproken. En een vangnet is weer meer aangescherpt.
Het belang van delen is hier ook weer zo groots!

 

 

Er zijn zoveel diepe dalen geweest waarin wij het als vader en moeder niet meer zagen zitten. Waarin we niet wisten hoe we hem konden helpen. Maar…

We hebben onszelf elke keer geholpen. En dat hielp. Ons, en daarmee ook Robin.
Persoonlijk heb ik mezelf onder andere geholpen door een video te maken in een tijd dat we weer slecht nieuws te horen kregen. Wonderlijke gebeurtenissen delen helpt om in eigen wijsheid te komen.  Samen met hem zat ik in de wachtkamer, in een ziekenhuis met behandelmethodes waar mijn hart niet naar uit gaat. Wil je weten wat er toen gebeurde?
Er kwam bewustwording, veel voelen, eerlijk zijn naar elkaar, echt contact met elkaar kunnen hebben en elkaars keuzes respecteren. Wonderbaarlijk om te zien dat we dezelfde angst en liefde blijken te delen. Je hoort hier meer over in de video opname die ik maakte. Heb je interesse om hem ook te zien? Mail me even, dan deel ik hem via de mail met je.

 

Van alle situaties leer ik. Ook met een ernstig ziek kind. Juist dan zijn de lessen groots.

Doordat Robin kanker kreeg, heb ik de gelegenheid gehad om mijn eigen innerlijke wijsheid groter te maken. Ik moest wel naar binnen gaan om mijn eigen waarheid over kanker te vinden. En die vond ik. Dit is een groot geschenk dat ik mezelf gegeven heb.
Dank aan mijn innerlijke gids, die mij in contact bracht met een totaal nieuw perspectief op ziekte en genezing.

 

Dank je wel voor het lezen.

Al het liefs,
Kitty

 

info@kittyvromen.nl
0031 (0)475 210463

© 2020 Kitty Vromen 

Website, hosting & WordPress Onderhoud in samenwerking met Sitefly