fbpx

Mag ik even iets zeggen?

Wist je dat ik me jarenlang heb ingehouden met praten? Toen ik jong was stotterde ik flink. Ik durfde mijn mond gewoon niet open te doen. De tekening van Anne illustreert hoe ik me voelde. Ik was een stil meisje dat op school aan het vriendinnetje naast me de antwoorden doorgaf op de vragen die de meester stelde. In die vertrouwdheid lukte het me om niet te stotteren.
Daarnaast werden mijn hoofd, nek- en borstgebied altijd knalrood als de aandacht op mij werd gericht.

Wonder boven wonder ben ik rond mijn vijftiende levensjaar minder gaan stotteren en is het overgegaan in af en toe haperen.

Maar mijn conflict met spreken ging gewoon door: ik durfde later in groepen nooit echt mijn mond open te doen. Het introductierondje in alle workshops háátte ik, en om eerlijk te zijn ben ik er nog steeds geen liefhebber van. Ook op feestjes, waar gelachen, gedronken en niet echt contact wordt gemaakt, voelde ik me vaak niet op mijn gemak.

Mijn mond opendoen en mezelf echt laten zien en horen is mijn levenswerk geworden.
Ik dank
God dat hij me de juiste leraren heeft gegeven die me over alle angsten heen wisten te loodsen. Als zij er niet geweest waren zou ik nu waarschijnlijk een rustig baantje bij de AH hebben:).

Ik heb geleerd dat er heel veel niét klopt in onze communicatie! We hebben een vreemde wijze van communiceren geleerd in onze jeugd. Maar gek is dat niet, want we zijn allemaal net aapjes, we doen gewoon wat ons voorgedaan is.
We hebben veelal niet geleerd om in verbinding met onszelf te praten. Letterlijk, in verbinding met ons lichaam. 

 

GELUKKIG

Gelukkig leven we nu in 2014 en hebben we oefeningen voor onze stem die je helpen.
Jean Rene Toussaint, de ontwikkelaar van stemwerk, is hierin mijn leraar geweest. Wat er allemaal uit me gekomen is… Geweldig, wat is mijn keelgebied nu geopend. En dat is belangrijk, want alleen via onze keel kunnen zielgeluiden naar buiten.

GEEN WOORDEN, ALLEEN GELUID
Vaak kan geen enkel woord uitdrukken wat er bij ons werkelijk van binnen zich afspeelt. Als je naar buiten brengt wat er in je lichaam verborgen ligt met klank, geeft dat een super grote bevrijding van het Zelf, van je ziel, van je echte menselijkheid.

Ik gebruik stem als helings methode en om echtheid vrij te maken.
Er bestaan allerlei manieren om met de stem te werken, maar bij mij ga je niet leren om mooi of met passie te zingen (dit kan wel het gevolg zijn).
Mijn basis ligt bij de primitieve geluiden die ons emotionele lichaam wakker maken en helen. Om heling te brengen aan je diepere kwetsbare binnenste. Om echtheid naar boven te brengen.

Echt praten in verbinding met je lichaam gaat niet zomaar! Daar weet ik echt alles van! Je komt vanalles tegen. Waarom? Omdat je lichaam heel eerlijk is.

Stemwerk is een bijzonder goede therapievorm die ons dichter bij onszelf brengt en ons de vrijheid teruggeeft waar we zo naar verlangd hebben. Waarmee we van de angst om te spreken afkomen. Waarmee we in alle eerlijkheid er voor onszelf kunnen zijn en voor de ander, van wie we houden. Stel je eens voor wat voor leven je gaat leiden, wat je allemaal nog meer durft, als je dit geluid zonder moeite durft te maken in de toekomst! (En dan bedoel ik niet, zomaar op straat, maar in veilige ruimtes.)

Lieve groetjes, Kitty

info@kittyvromen.nl
0031 (0)475 210463

© 2020 Kitty Vromen 

Website, hosting & WordPress Onderhoud in samenwerking met Sitefly