fbpx

Van een oud perspectief op rouw
naar een nieuw spiritueel perspectief
op rouwen en de dood

In een wereld waar steeds meer mensen aan zelfontwikkeling doen, ontstaat er geleidelijk aan een nieuw verhaal over ons mens-zijn. Duizenden jaren lang hebben we anders gedacht en geleefd dan wat we nu in beweging brengen. Ons innerlijk leven was nog tot vrij kort geleden een taboe om over te spreken en om aan te werken. In het grootste deel van onze geschiedenis hebben we buiten ons innerlijk leven geleefd. Maar in deze bijzondere tijd, zijn we bereid om anders naar ons innerlijk leven en onze pijn te kijken.
We zien problemen niet meer als iets dat ons overkomt, maar we zien het als een middel om te groeien.
In boeken en op internet worden allerlei levensonderwerpen onder de loep genomen: wat is liefde?, wat is een goed huwelijk?, wat betekent werken vanuit je hart?, maar we horen nog maar weinig over een andere kijk op rouw.
Hoe onderzoek je met meer zelfbewustzijn alle thema’s die tijdens de rouw omhoog komen?

Op deze pagina vind je 8 punten voor het oude perspectief op rouw en de dood
en 8 punten voor het nieuwe perspectief op rouw en de dood.
Tijdens zinvol rouwen pionieren we in het nieuwe spirituele perspectief.

8 x een oud perspectief op rouw en de dood

1. De dood overkomt je. Als iemand doodgaat, is dit een pijnlijk lot. Je bent een slachtoffer van het leven.

2. Rouwen is veel lijden. Je zit in een negatieve spiraal en komt er zo goed als nooit uit. Uitdrukkingen die hierbij horen: ‘Je moet er maar mee leren leven’ en ‘je leven krijgt nooit meer de glans die het had’.

3. Als iemand dood gaat is, is ie er niet meer. Je bent gescheiden en er is geen contact meer mogelijk. Je bent alleen achtergebleven.
Een uitdrukking die hierbij hoort: ‘Laat de doden met rust’.

4. Je kunt hier niets aan doen. Je bent onmachtig: het slachtofferbewustzijn wordt sterk aangeraakt bij de dood van een dierbaar persoon, je kind, je man, je zus, je moeder.
Veelal wordt dit ook bevestigd door de ‘maatschappij’ en bij ‘lotgenoten’.

5. Blijven hangen in verhalen die je slecht doen voelen is heel gewoon in dit oude perspectief.
Het ego bewustzijn creëert deze pijnlijke verhalen. Vanuit mijn ervaring kan ik zeggen dat het ego (je onechte zelf) de verwondingen niet kan helen, die blijft in afscheiding denken en reageren. Veel mensen weten niet hoe ze voorbij het ego kunnen gaan en blijven dus hangen in de verhalen die hun denken maakt.

6. Bij kinderen of jonge mensen wordt de dood gezien als niet natuurlijk, ‘het is te vroeg’. En de manier waarop iemand overleden is, bv door een moord of een ongeluk, brengt het idee van slachtoffer en dader sterk naar boven bij de nabestaanden. Dit kan een levenslange strijd veroorzaken waarin veel schuld, onmacht en onredelijkheid blijft hangen.

7. Traditionele vergeving gaat altijd uit van de veronderstelling dat er iets fout is gegaan en dat iemand een ander ‘iets heeft aangedaan’. Het probleem ligt bij de ander of de situatie. Als je vergeving wilt beoefenen vanuit dit startpunt, kan het wat rust geven, maar het brengt nog niet de totale bevrijding en ontlasting teweeg. Wel wanneer je een diepere universele waarheid over de gebeurtenis onder ogen ziet. (Ik kan hier nog veel meer over vertellen, maar ik hou het even kort).

8. Rouwen duurt een bepaalde periode, er is een begin en een eind. Uitdrukkingen die hierbij horen: ‘heb je het al geaccepteerd?”Heb je het al een plekje kunnen geven?’
Maar dit gedachtegoed hoort bij het ego bewustzijn dat alles wil kaderen. Het brengt je niet in contact met de wijsheid van je ware Zelf.

8 x een nieuw perspectief op rouw en de dood;
Zinvol Rouwen

1. Je ziel heeft deze gebeurtenis gecreëerd om die lessen te krijgen waardoor je kunt groeien naar je ware Zelf. Voor incarnatie is er een spirituele overeenkomst gesloten tussen jou en degene die overleden is.

2. De enorme menselijke pijn, de open wond, is de deur naar wie je werkelijk bent. Je ware Essentie, je ware Zelf, wordt bloot gelegd.

3. Dood is niet dood, de ziel stapt alleen uit het lichaam. Hierdoor is er nog altijd, als je dat wil, contact mogelijk. Van ziel tot ziel, met je spirituele bewustzijn. Dood gaan wordt vanuit het nieuwe perspectief  ‘overgang’ of ‘transitie’ genoemd.

4. Je hebt de Macht om iets te doen. Wat helpt is om je te omringen met mensen die in jou geloven, in jouw vermogen om je pijn te genezen van binnen uit. Mensen die je helpen om de Macht weer in eigen hand te nemen. Het enige waar jij Macht over hebt is over je eigen innerlijk leven.

5. Je ware Zelf dat zich bevindt in het ruimere Bewustzijn kan alle wonden helen. Ook hele grote wonden. Door al je innerlijk werk en door het aannemen van een nieuw perspectief, wordt de verbinding met je ware Zelf sterker. Jouw veerkracht en autonomie worden vanzelf groter. Dat wat geheeld wil worden, zal zich op een gezond tempo aan jou openbaren.

6. De dood dient altijd een hoger doel. Het is geen straf. Het is een duidelijke afspraak van de ziel van de persoon of meerdere personen. Ook de omstandigheden waaronder het gebeurt. Het dader en slachtoffer bewustzijn kan totaal transformeren als je hier contact mee kan maken. 

illustratie: annevandersligte.nl

7. Volledige Vergeving is het sterkste geneesmiddel. Het heelt de grootste wond en maakt werkelijk vrij. Vergeving vanuit het zinvol rouwen perspectief is dat dat je in verbinding komt met een diepere spirituele waarheid waarin je, als je die voelt, jezelf in een ruimer bewustzijn plaatst. En waar je kan zien en voelen dat er niets fout is gegaan en dat er nooit slachtoffers zijn.

En ook na de ‘dood’ van iemand die zijn aardse jasje losgelaten heeft,  is er nog vergeving mogelijk.  

8. Rouwen is dé gelegenheid om afscheid te nemen van het oude dat jou niet meer dient. Tijdens je rouw ont-wikkeling (geen rouwproces) word je uitgenodigd om allerlei oude denkbeelden over de dood los te laten en het nieuwe, waar je jezelf naar ontwikkelt, toe te laten.  Ook andere relaties en je werk wordt tijdens de rouw onder een vergrootglas gelegd.

Rouwen heeft niet een begin en een eind, en is niet aan tijd gebonden, omdat heling en nieuwe inzichten komen op het moment dat jij er ‘klaar’ voor bent om de diepere waarheid toe te laten. Vertrouwen is een sleutelwoord. Vertrouwen op dat alles zich op het juiste tijdstip openbaart. 

info@kittyvromen.nl
0031 (0)475 210463

© 2020 Kitty Vromen 

Website, hosting & WordPress Onderhoud in samenwerking met Sitefly