fbpx

 

Ik geloof dat als moeders helen,
de hele familie heelt

 

 

HERKEN JE JE HIERIN?

  • Ben jij een moeder die na de dood van haar kind,  totaal niet om kan gaan met het lege gat dat ontstaan is na het overlijden? Voelt het alsof je ‘geamputeerd’ bent? En blijft dit maar aanhouden, deze enorme verkramping?
  • Ben jij een vrouw die vol zit met emoties van wat er allemaal gebeurd is tijdens de ziekte of/en rondom het overlijden? Zit je vol met boosheid en ben je radeloos in je verdriet? Ook al zien anderen dit niet aan de buitenkant, jij voelt het!
  • Komt er steeds een schuldgevoel terug? Lukt het je niet meer om aandacht te hebben voor je partner en je (eventuele andere) kinderen? Ga je meteen huilen als je over je kind of andere dierbare praat? En komt hier geen verandering in?
  • Heb je pijnen in je lichaam waar je geen antwoord op hebt? Valt je stem soms weg? Voelt het alsof er een steen op je maag ligt? Ervaar je slapeloze nachten? Probeer je met alcohol of roken of pillen alles weg te duwen? En geniet je niet meer van het eten? Eet je soms overmatig veel? Of verdring je alle innerlijke processen op een manier die niet gezond is?
  • Ben jij een vrouw die echt niet weet hoe je nu verder moet? Voelt het alsof ‘voor en na het overlijden’ niet meer hetzelfde is? En zoek je in alle hoeken hulp, maar krijg je niet waar je werkelijk naar verlangt?

     

  • Blijf je hangen in de neerslachtigheid en voelt het alsof je hart op slot zit?
  • Vraagt deze rouw om zoveel energie en aandacht waardoor je je werk niet meer kunt doen? Voel je dat er geen ruimte is om weer ‘het gewone leven’ op te pakken? En heeft deze rouwontwikkeling misschien ook voor een een financieel verlies gezorgd?

WAT ALS JE NIETS DOET AAN ALLE NEGATIEVE EMOTIES DIE IN JE LEVEN SPELEN?

Ik zeg het niet graag, en ik wil je ook niet bang maken, maar als je niets doet dan kan het zijn dat je relatie met je partner stuk gaat. Mannen reageren vaak anders dan vrouwen. Dat weet ik uit eigen ervaring. Het is een hele klus om elkaar een eigen rouwontwikkeling te gunnen.

ONTWIJKEND GEDRAG Ik weet van sommige moeders dat ze verhuisd zijn naar een andere stad. Omdat het te confronterend voor hen was om te zien hoe andere mensen totaal niet wisten hoe ze ermee om moesten gaan dat hun kind is overleden. Het wegduiken in de supermarkt is een goed voorbeeld van hoe mensen jou proberen te ontwijken. En misschien duik je zelf ook wel eens weg omdat je de confrontatie niet aan wilt gaan?

VASTZITTENDE EMOTIES EN GEVOELENS
Vastgehouden boosheid en schuldgevoelens zijn zeer desastreus. Ze zorgen ervoor dat je slecht slaapt, weinig (of juist heel veel) eetlust hebt en totaal niet meer kunt aansluiten bij de rest van de wereld. Je bent niet meer bereikbaar voor anderen omdat je jezelf zo op slot zet. En ik weet echt wel dat je dit niet expres doet. Want ‘op slot zitten’ is het ergste voor jezelf. 

BEN JE EEN ZZP-ER? Acquisitie doen is een van de belangrijke activiteiten als ondernemer. Maar je durft op dit moment niet zichtbaar te zijn (omdat je het liefst in een holletje wil wegkruipen?). Misschien is het hart, de passie voor je werk weggevaagd door het overlijden? De dood van je kind verandert je. Ook de ondernemer in jou. En dit kan leiden tot een financieel fiasco, met uiteindelijk een faillissement. Allemaal neveneffecten die je in een diepere spiraal van depressie laten belanden.
JE ANDERE KINDEREN NEMEN JE PIJN OVER
Wat ik het ergste vind dat kan gebeuren: als je de rouw niet op een gezonde, zinvolle manier leeft, kan je jouw liefde voor je andere kinderen niet meer laten stromen. Je kunt bij hen net doen alsof het goed gaat met je, maar kinderen (en zeker kleine kinderen!) voelen nog zo zuiver aan hoe het ECHT met je is. Ze zijn zo sensitief dat ze zelfs jouw emoties kunnen gaan overnemen. Dit doen ze onbewust! Ik heb tijdens mijn werk als familie- en traumaopsteller al zo ontzettend vaak gezien hoe we onverwerkte rouw overnemen van onze ouders. En je hoeft me niet te geloven hoor, maar ook je overleden kind wil dolgraag dat het goed met jou gaat. En als dat niet het geval is, voelt hij of zij dat ook.
De sombere gedachten over de dood van je dierbare maken dat je zelfs soms wenst dat je ook dood bent.
Dan ben je weer samen, denk je dan. Dit wil je toch niet echt, hè! Ik bedoel: diep in je hart, wil je écht dood?
WAAROM JUIST NU?
Blijf je, voor je gevoel, hangen in een negatieve spiraal? (Van sommige punten ben jij je al bewust, maar misschien nog niet van alles.)  Dan kan het zijn dat…

JE MAN EN JIJ GAAN SCHEIDEN (of je partner) De rouw van een man en de rouw van een vrouw verschillen enorm van elkaar. Dit is confronterend, iets dat te zwaar weegt in de loop van tijd. Het is belangrijk dat je jouw eigen rouw aanpakt en hem gunt dat hij het op zijn manier doet (en ik kan je leren hoe). Hier besteed ik best wel veel aandacht aan. Jij en je partner, het is belangrijk dat jullie hier samen sterker uitkomen!

JE STERFT ZELF …je zelf ook doodgaat. Misschien niet per sé fysiek, maar geestelijk. Je wilt misschien meer in het land van de doden verblijven. Je wilt zelf dood.

JE BLIJFT VERBITTERD  …je je niet meer kunt verbinden met het leven van iemand anders. Waardoor anderen je gaan vermijden omdat je energie niet echt levendig is.

JE ANDERE KINDEREN GAAN VOOR JOU ZORGEN …zij rouwen ook en als jij in jouw rouw blijft steken dan is de verhouding moeder-kind beschadigd. Zij gaan dan voor jou zorgen, uit alle liefde die ze voor jou voelen, maar is dit niet natuurlijk en gezond. Volgens mij wil je dit echt niet!

GELD TEKORT HEBT …je je werk verliest of als zzp-er te weinig geld verdient. Of zelfs failliet gaat? Dit kun je er toch niet bijhebben?

JE TREKT ANDEREN MEE IN JE NEGATIEVE SPIRAAL …je niet meer kunt genieten van de dingen die er wel nog zijn. Je trekt mensen mee in je negatieve spiraal en dat is helemaal erg. Dan blijf je op het laatst alleen over.  O my god, wat schrijf ik hier nu…?
Alleen achterblijven is een van de grootste angsten van de mens. We blijven een primatief ‘diertje’. 

Het kan ook anders. Neem deze tijd in je leven.
Neem de tijd. Maar door effectief ermee om te gaan:  tijd voor het echte rouwWerk. 
Neem jezelf en alles wat je ervaren hebt en vandaag de dag ervaart, serieus.
Ik bied, gratis en vrijblijvend, een helderheid sessie aan om jouw persoonlijke situatie te bespreken en een klein onderzoek te doen. Hoor wat een traject  zinvol rouwen voor moeders voor jou kan betekenen. Klik op de vierde button als je deze sessie voor jezelf wilt aanvragen.

info@kittyvromen.nl
0031 (0)475 210463

© 2020 Kitty Vromen 

Website, hosting & WordPress Onderhoud in samenwerking met Sitefly