fbpx

Tijdens je rouw kun je soms melancholieke emoties ervaren als je alsmaar blijft denken aan jouw overleden dierbare. Melancholie is een zeer gecompliceerde, bittere emotie die sommige mensen ook ervaren bij een ‘onbereikbare liefde’.

Het is een onstilbaar verlangen naar de ander.
En een verzet tegen de realiteit. 

Je kunt dagen in melancholie blijven hangen. Het heeft een enorme aantrekkingskracht. Zeker als je luistert naar een mooi lied. Af en toe wegzwijmelen (wegdromen) hoort er ook bij.

Maar het brengt je niet waar je werkelijk wilt.
Niet echt.

Als ik ga zwijmelen over mijn zoon (en ik vermoed zo dat hij dat echt niet wilt 🙂 ) dan ga ik me niet beter voelen. Ik ben ook niet echt meer in ‘mijn leven’, ik ben niet echt aanwezig. Ik wil alleen maar met de melancholie bezig zijn.

Maar als ik dit doe, idealiseer ik mijn zoon. Ik maak een verhaal dat niet echt waar is.

Hoe haal ik mezelf uit de melancholie?

Als ik in de melancholie zit, richt ik me tot een grotere kracht. 
Soms noem ik deze kracht ‘God’. Maar dat is voor mij persoonlijk. Ik heb daar niks dogmatisch meer opzitten. God is voor mij gewoon de grote liefdeskracht waar we allemaal mee verbonden zijn. Oftewel het hoogste deel van onszelf.

Het gaat niet om een woord, maar om het gevoel dat je krijgt wanneer je je kunt richten tot iets groters.

Het gevoel is het startpunt om me echt over te geven aan de realiteit en om de melancholie los te laten.
Ken je het gevoel, dat je dieper gaat zuchten?
En dat er een enorme grote last van je schouders glijdt?
Dat je in één keer meer in de ruimte bent waar je echt bent, meer in het NU?
In de keuken, of in de auto, of in je tuin?
En weer verbinding met je hart?
Dat je de mensen om je heen weer beter kunt zien?

Herken je dat gevoel dat je je helemaal mag overgeven aan iets groters
en jij op datzelfde moment helemaal de controle loslaat?

Want eenmaal Thuis is alles goed.  Daar is het rustig, in vrede met wat er is gebeurd.

Daar heb ik het nu over. En dit is de enige remedie die echt helpt bij melancholieke emoties. 

Lieve groetjes, Kitty

info@kittyvromen.nl
0031 (0)475 210463

© 2020 Kitty Vromen 

Website, hosting & WordPress Onderhoud in samenwerking met Sitefly